Klimatsmart elsystem.PNG

Ett säkert och klimatsmart elsystem

Vi behöver ett driftsäkert elsystem som försörjer ett energieffektivt samhälle

Klimatproblemet handlar om att snabbt minska och slutligen avveckla vårt beroende av fossila bränslen vilket till stora delar kommer ske genom elektrifiering. Det innebär ett ökat beroende av att elsystemet måste kunna generera och levererar en ökad mängd el och effekt på ett klimatsmart och driftsäkert sätt. Politikens uppgift är att planera samhället utifrån den uppgiften. Vi måste ta höjd för en ökad elektrifiering, ta ett större offentlig ansvar för elförsörjningen och säkra leverans- och driftsäkerheten i kraftsystemet. Samtidigt behöver samhället använda den hållbara energin smartare och öka energieffektivisering med hjälp av digital teknik och ökat fokus på god förvaltning, underhåll och renoveringsarbete.


+ Utökat offentlig ansvar för elförsörjningen


Energiomställningen är vårt gemensamma ansvar. I spåren av den avreglerade el- och energimarknaden har de offentliga institutionerna inte lyckas styra energiomställningen på ett sammanhållet och önskvärt sätt. Utfasningen av fossila bränslen går inte snabbt nog, det råder kapacitetsbrist i delar av elnäten och planeringsansvaret är otydligt. Staten och regionerna behöver ta kontroll över utvecklingen. Vi behöver stärka och systematisera de regionala elförsörjningsplanerna i hela landet, ställa tydliga leverans- och driftsäkerhetskrav på den regionala nätutvecklingen och utöka länsstyrelsernas resurser för att kraftigt korta handläggningstiderna. Samhället behöver få ett grepp om det framtida elbehovet och planera samhällsstrukturen på ett smartare och effektivare sätt än idag.

+ Krav på nationellt energieffektiviseringsprogram


Planerna för en ökad elektrifiering av samhällsinfrastruktur måste inkludera ett storskaligt nationellt energieffektiviseringsprogram. Effektiviseringar kommer vara helt avgörande för att minska energitillförseln från fossila bränslen, avlasta elnätet och ge utrymme för elektrifiering av nya sektorer. Sverige har i EU:s energieffektiviseringsdirektiv dessutom ett åtagande att minska energianvändningen från 2005 till 2030 med 26 procent vilket kräver utökade satsningar. Sverige ska vara ledande i energieffektivisering inom både regional och kommunal verksamhet som inom industrin. Digitala och smarta styrsystem har stor potential att identifiera onödiga energiförluster och ge stora energibesparingar på ett kostnadseffektivt sätt. Ett nationellt energieffektiviseringsprogram har också potential att skapa en ny industriell exportmarknad av nya digitala styrsystem och tekniker.

+ Säkra leverans- och driftsäkerheten i kraftsystemet


Den socialdemokratiska energipolitiken ska fortsatt utgå från energiöverenskommelsens principer och mål om ökad andel förnybar energi i ett leverans- och driftsäkert kraftsystem. Sverige ska ha ett robust elsystem med en hög leveranssäkerhet, en låg miljöpåverkan och el till konkurrenskraftiga priser. För att nå det målet krävs en tydligare offentlig styrning i gällande regelverk. Vi behöver en reform av elmarknaden och ellagen utifrån EU:s nätkoder som förtydligar ansvar och roller inom elsektorn. Socialdemokraterna ska därför verka för en elmarknadsreform och översyn av ellagen utifrån nätkodernas bestämmelser utifrån ett givet leveransmål.

Sverige ska utveckla kraftsystemet utifrån ett nordiskt perspektiv i enlighet med ett leveransmål och fastslagna driftsäkerhetskrav. Vi behöver säkra utbyggnaden av nordens nätkapacitet liksom behovet av stödtjänster och reserver som garanterar systemets robusthet och driftsäkerhet. Den nordiska elproduktionen ska fortsätta öka i takt med att elsystemet anpassas för en högre andel förnybar energi med större behov av reglerkraft, energilager och förbrukningsflexibilitet. I linje med Energiöverenskommelsen är det viktigt att befintlig kärnkraftsblock fortsatt kan livstidsförlängas om dessa anses behövas för att säkra nödvändiga systemtjänster för elsystemets leveranssäkerhet.