En gemensam klimatpolitik

Vi behöver en global och gemensam omställning

Sveriges utsläpp per capita är i ett globalt perspektiv höga och ohållbara. Att Sverige ska göra sitt yttersta för att minska utsläppen är därför självklart. Ska världen klara klimatmålen krävs dock insatser i hela världen. Sverige ska därför aktivt arbeta för att använda och utveckla de internationella klimatarbetet, inte minst inom EU. Den “nya gröna given” som EU-kommissionen nu tar fram är ur det perspektivet ett viktigt projekt och Sverige måste säkra finansieringen av det åtagandet, inte minst de stöd till människor i branscher som av miljöskäl behöver fasas ut.


 

+ Ställ klimatkrav i alla frihandelsavtal


Frihandel har skapat många värden och att gå tillbaka till en mindre globaliserad värld är inte eftersträvansvärt. Frihandeln måste dock bedrivas på ett sätt som är förenligt med klimatmålen. De frihandelsavtal som tecknas via EU kan aldrig innehålla paragrafer som innebär försämringar på klimat- och miljöområdet. Istället måste strävan alltid vara att frihandelsavtal ska driva på omställningen. Därför måste Sverige i alla förhandlingar verka för att bindande klimat- och miljökrav skrivs in i avtalen. Mot de länder som inte accepterar sådana klausuler måste EU hitta ett system för antingen klimattullar eller andra typer av skatter. Risken finns annars att produktion av exempelvis stål och betong flyttar från Europa när det blir dyrare på grund av utsläppshandeln att producera detta. Detta skulle innebära att klimatvinsterna från utsläppshandeln går om intet.

+ Vässa Europas utsläppshandel (ETS)


EUs utsläppshandelssystem har varit ett av de effektivaste verktygen för att driva på en omställning i Europa. Den europeiska kolkraften stänger nu ner i snabb takt tack vare ökade priser på koldioxidutsläpp. En effektiv prissättning av koldioxid är idag ett av världens framgångsrikaste system för minskade utsläpp. Systemet måste dock kontinuerligt utvecklas. Det krävs då att 2050 införs som slutdatum för nyutgivning av utsläppsrätter, att den linjära reduktionsfaktorn skärps och att systemet med gratis tilldelning av utsläppsrätter avslutas.

+ Öka klimatbiståndet och finansieringen av den gröna fonden


Sverige ska vara en aktiv global aktör som bidrar till att utsläppen även minskar i andra länder. Sverige ska vara med att finansiera världssamfundets koordinerade insatser, bl.a. genom den gröna fonden, och bidra till hållbar utveckling på global nivå, främja hållbara tekniksprång driva på på en jämlik klimatomställningen internationellt.

Sverige kan dock inte använda utsläppsminskningar i andra länder för att räkna av mot de svenska utsläppen. Internationella utsläppsminskningar är oehört svåra att verifiera och räkna hem till bidragarlandet utan riskerar leda till siffertrixande och papperstigrar. Det riskerar också minska viljan till egna utsläppsminskningar i mottagarländerna. Målet med klimatbiståndet ska istället vara att motivera mottagarländerna att skärpa sina nationally determined contributions (NDC) i enlighet med Parisavtalet.