Mat- och skogssektor.PNG

en hållbar mat- och skogssektor

Vi behöver eN Hållbar matförsörjning och ett klimatmål för skogen

En framtida klimatförändring kommer få stora konsekvenser för vårt jord- och skogsbruk och ytterst vår livsmedelsförsörjning. Studier visar att världens skördar riskera minska med uppemot 10 procent per grad i ökad global uppvärmning. Klimatförändringen bidrar också till ökad risk för missväxt på flera ställen samtidigt vilket allvarligt hotar livsmedelssäkerheten. Samtidigt väntas livsmedelsbehovet öka globalt då fler och fler övergår till en mer resursintensiv matvanor. Det är en i längden omöjlig ekvation.

Vi behöver ställa om matproduktionen, minska andelen mat som går till djurfoder - som tar en allt för hög andel av den globala matproduktionen i anspråk - minska matsvinnet och främja bättre odlingstekniker och grödor. Därtill behöver vi säkra en hållbar markanvändning och reglera utsläppen inom LULUCF-sektorn som sker alltför okontrollerat. Vi behöver också inse riskerna med indirekta utsläpp från en ohållbar markanvändning på global nivå. Vi behöver bättre ta hand om våra jord- och skogsbruksmarker, säkerställa tillgången till gödselmedel samt öka markens och skogens kollager för att minska halten av växthusgaser ytterligare.


+ Inför obligatorisk klimatdeklaration för mat


Det offentliga har ett ansvar att främja mer klimatsmarta kostvanor och styra mot en hållbar köttkonsumtionsnivå. Resursintensiva matprodukter har per definition större klimatpåverkan eftersom de tar en större andel åkerareal i anspråk. Vi måste gemensamt synliggöra detta än mer och arbeta metodiskt för att successivt öka resurseffektiviteten inom livsmedelskonsumtionen. Ett steg i detta är att införa en obligatorisk klimatdeklarationer. Grundläggande information om matens klimatpåverkan är centralt för att alla - individer som institutioner - därifrån ska kunna utforma livsmedelsstrategier, göra informerade val och synliggöra omställningen och uppmärksamma onödiga transporter.

+ Servera klimatsmarta och hållbara måltider i offentlig sektor


De offentliga matbespisningarna har all möjlighet att successivt minska klimatavtrycket från de serverade måltiderna och bör självklart stimulera efterfrågan klimatsmarta råvaror och stödja lokal produktion. Ju fler klimatsmarta måltider som serveras i våra skolmatsalar, på äldreboenden och personalmatsalar desto snabbare skapar vi hållbara trender mot en hållbar mat- och livsmedelsproduktion. Genom att låta regioner och kommuner upphandla matprodukter med låg klimatpåverkan stimulerar vi både utvecklingen inom jordbrukssektorn lokalt och minskar vår totala klimatbelastning. Det kommer kräva en minskad konsumtion av kött inom offentlig verksamhet.

Samtidigt är det viktigt att övergången till mer klimatsmart mat inte sker på ett sådant sätt att den hotar den biologiska mångfalden. Därför måste ett klimatmål för offentligt upphandlad mat kompletteras med ett mål för biologisk mångfald.

+ Inför ett klimatmål för ett hållbart skogsbruk


”Negativa” utsläpp bortom 2050 ingår i EUs mål om klimatneutralitet. Den stora möjligheten att framför allt på kort sikt lyckas med detta finns inom den s.k. LULUCF-sektorn (Land-Use, Land-Use Change and Forestry). Det kan ske genom att minska koldioxidläckaget och öka kolinlagringen i skogen, jordbruksmarken eller i våtmarker, delvis också genom att ”låsa in” mera kol i långlivade träkonstruktioner. För att Sverige ska få en sammanhängande och heltäckande klimatpolitik krävs att det klimatpolitiska ramverket kompletteras med ett mål även för LULUCF-sektorn. Trots ett stort virkesuttag ökar förrådet av levande träd i den svenska skogen med motsvarande över 40 miljoner ton koldioxid. Om vi bibehåller nivån och avverkar ca 90 procent av virkestillväxten kan vi under resten av seklet öka detta förråd med 2 miljarder m^3sk (skogskubikmeter), vilket motsvarade mer än 2,5 miljarder ton koldioxid. Det motiverar ett mål för ett ökat virkesförråd.